Kokos i jego prozdrowotne właściwości

Badania naukowe zdecydowanie potwierdzają wyjątkowe właściwości orzecha kokosowego
i jego wpływ na nasze zdrowie. Istotne dla naszego organizmu składniki znajdują się
w miąższu, oleju, mleku kokosowym i wodzie kokosowej.

Olej kokosowy jest obecnie szeroko stosowany również w kosmetyce, ma działanie przeciwzmarszczkowe, wygładzające i antycellulitowe. Łagodzi podrażnienia.

Woda kokosowa, pozyskiwana z jeszcze zielonej palmy, jest bardzo czystym biologicznie płynem o stężeniu elektrolitów przypominającym ludzkie osocze. Dzięki bogactwu witamin (głównie z grupy B, dużo C) i minerałów (magnez, potas, wapń, fosfor), znakomicie sprawdza się w leczeniu anemii i stanach stresu oraz jako świetny naturalny izotonik dla osób aktywnych fizycznie.

Dlaczego tłuszcz kokosowy jest  zdrowy?

▪  Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi alergie i nietolerancje pokarmowe, skutecznie niszczy bakterie, wirusy, drożdżaki.

Kwas laurynowy (50%) i kwas kaprynowy (6-7%) główne składniki tłuszczu kokosowego mają udowodnione działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze; po spożyciu przekształcają się w monolaurynę
i monokaprynę, monoglicerydy skutecznie zwalczające np.. Helicobacter pylori, Candida albicans, wirus opryszczki, grypy, listerii i różnych patogenów bakteryjnych, bez patogennego działania na pożyteczną florę jelitową.

▪  Odchudza – dzięki obecności średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią bezpośrednie źródło energii i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej (pomimo że są to kwasy tłuszczowe nasycone; które w tłuszczach zwierzęcych są długołańcuchowe i prowadzą do wzrostu cholesterolu i otyłości).

▪  Zapobiega tworzeniu wolnych rodników – można na nim smażyć w wysokich temperaturach (temperatura dymienia 180-200°C).

▪  Wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie, wpływając korzystnie na wchłanianie wapnia.

▪  Zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia.

▪  Obniża cholesterol, normalizuje poziom lipidów w organizmie.

▪  Redukuje cellulit i minimalizuje zaburzenia hormonalne spowodowane dominacją estrogenową (guzy piersi,  mięśniaki, polipy, zespół napięcia przedmiesiączkowego, obrzęki limfatyczne, zaburzenia związane z menopauzą).

Jak wybrać dobry tłuszcz kokosowy?

  • Najlepiej wybieraj produkty kokosowe z ekologicznym certyfikatem
    (tzw. „zielony listek”) – to bezpieczne źródło i bogaty smak (spróbuj: organiczne wiórki kokosowe są zdecydowanie bardziej aromatyczne i soczyste!).
  • Olej kokosowy można kupić w dwóch wersjach: virgin (najdroższy i najzdrowszy) i rafinowany (bezwonny, uboższy w składniki odżywcze, nadający się raczej do smażenia i do celów kosmetycznych).

Jak wykorzystać tłuszcz kokosowy?

  1. Olej kokosowy i wiórki kokosowe

▪ wyjątkowa w smaku jajecznica z wiórkami kokosowymi na oleju kokosowym

▪ zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym z dodatkiem oleju kokosowego

* grzanki z tofu do tortilli lub makaronu w stylu orientalnym

* pyszne i proste czekoladki

* bardzo modna teraz metoda odchudzająca polegająca na piciu kawy z masłem – zastąp masło olejem kokosowym w niewielkich ilościach

* na bazie oleju można robić zdrowe „masełka” smakowe

  1. Plastry kokosowe – smaczna przekąska lub ciekawy dodatek do potraw.
  2. Miąższ kokosowy– twardszy od masła – idealny składnik domowych czekoladek, ciasteczek, tart.

Zastosowanie w kosmetyce

* rewelacyjny balsam do ciała (stosuj na jeszcze wilgotną skórę po kąpieli), przynosi ulgę nawet przy skórze alergicznej, atopowej

* peeling antycellulitowo – ujędrniający (rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego
i wymieszaj z fusami z kawy, ewentualnie z dodatkiem cynamonu i olejków eterycznych: rozmaryn, pomarańcza, włóż do słoiczka i stosuj jako peeling na suchą skórę – po spłukaniu wodą nie trzeba już stosować balsamu)

* przełóż do małego pudełeczka i stosuj jako balsam do ust

* maska regenerująca do włosów (stosuj jako maskę na końcówki włosów lub przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo po wmasowaniu jej w skórę głowy)

* wykorzystaj jako produkt do demakijażu

* świetny do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt (leczy otarcia i odparzenia)

Ciekawostki

  • Olej kokosowy w temperaturze poniżej 24°C zachowuje postać stałą (wyglądem przypomina smalec), powyżej tej temperatury zamienia się w płyn.
  • Zawartość kwasu laurynowego w oleju kokosowym jest niemal identyczna jak w mleku matki.
  • Najnowsze badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ oleju kokosowego w leczeniu depresji, wykazują również silne działanie antyoksydacyjne.
  • Olej kokosowy stanowi naturalny filtr chroniący skórę przed promieniowaniem UV.

autor artykułu: mgr Dorota Bałuka, Centrum Dietetyczne Vita Art

Materiał chroniony jest prawami autorskimi i nie  może być rozpowszechniany lub kopiowany w sposób elektroniczny, mechaniczny lub inny bez pisemnej zgody Centrum Dietetycznego Vita Art.